Nederlanders bewegen meer dan andere Europeanen

Nederland is één van de koplopers in Europa als het gaat om sport en bewegen. Wel is er een lichte stijging van het aantal Nederlanders dat nooit sport – naar 29 procent – en daalt het aantal mensen dat wekelijks sport of recreatief beweegt iets ten opzichte van 2013.

Dat blijkt uit een analyse van de Special Eurobarometer – sport and physical activity van de Europese Unie uit 2009, 2013 en 2017, waarover dagblad Trouw bericht. De analyse werd uitgevoerd door het Mulier Instituut, dat onderzoek doet op het gebied van sport. Aan ruim 28.000 Europeanen, onder wie 1040 Nederlanders, werd in 2017 gevraagd hoe vaak ze sporten of bewegen.

Nederland is een absolute koploper als het gaat om recreatief bewegen, zoals fietsen, dansen en tuinieren. 80 procent van de Nederlanders doet dit wekelijks, ten opzichte van 44 procent in de Europese Unie. Het percentage Nederlanders dat heel vaak recreatief beweegt – vijf keer per week of vaker – ligt met 45 procent ook veel hoger dan met 14 procent in Europa. Slechts 7 procent van de Nederlanders beweegt nooit recreatief, ten opzichte van 35 procent van de Europeanen.

Ook sport 56 procent van de Nederlanders wekelijks; alleen de inwoners van Zweden, Denemarken en Finland scoren hoger. Het aantal mensen dat intensief sport, vijf keer per week of vaker, is in Nederland met 6 procent juist weer iets lager dan het Europese percentage (8%).

Meer dan andere Europeanen geven Nederlanders aan te sporten en bewegen voor plezier en ontspanning en voor het verbeteren van fitheid en gezondheid. De meestgenoemde redenen om niet te sporten of bewegen is ‘geen tijd’ en ‘geen motivatie’ en die redenen komen overeen met die van de rest van Europa.

Het Mulier Instituut stelt dat uit de Eurobarometer en ander onderzoek ook blijkt dat Nederlanders veel stilzitten, gemiddeld bijna negen uur per dag.

bron: www.medischcontact.nl

Related Posts